Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Okos telefonok ♥ és iPhone-ok

Okostelefonnak vagy smartphone-nak nevezzük a fejlett, gyakran PC-szerű funkcionalitást nyújtó mobiltelefonokat. Nincs egyértelmű meghatározás arra, hogy mi az okostelefon. Egyesek szerint okostelefon az a mobil, aminek teljes értékű operációs rendszere szabványosítottinterface-eket és platformot nyújt az alkalmazásfejlesztők számára. Mások meghatározásában a smartphone egyszerűen egy olyan készülék, ami olyan fejlett funkciókat tartalmaz, mint e-mail, Internet és e-book-olvasó, és/vagy teljes értékű billentyűzet, vagy külső USB-s billentyűzet és VGA csatlakozó. Más szavakkal, egy olyan miniatűr számítógép, ami telefonként is képes működni. Az okostelefon szó továbbgondolásával megjelent a fejlett képességekkel nem rendelkező készülékekre a „butatelefon” elnevezés. A képességeiben e kettő között álló telefonokat angol nyelvterületen feature phone-nak (magyarul elterjedtebb néven: középkategóriás telefonnak) is nevezik.

Az iPhone egy internetezési képességgel is rendelkező, multimédiás mobiltelefon, amit az Apple cég tervezett. Többszörösen érintésérzékeny kijelzővel van ellátva, amit multitouch-nak nevezünk, és kapacitív technológiával működik, virtuális billentyűzettel, ugyan rendelkezik gombokkal, de azokon keresztül csak a telefon néhány funkcióját lehet elérni. Az iPhone kamera, hordozható zene- és filmlejátszó (iPod) funkciókkal is rendelkezik a hagyományos telefon funkciók mellett. Emellett e-mail, webböngésző szolgáltatásokat is nyújt, képes csatlakozni Wi-Fi (802.11b/g) kapcsolaton keresztül WLAN hálózatokhoz. A négy sávos telefon GSM hálózatot használ. Támogatja az EDGE adatátviteli technológiát (a 3G-t az első generációs iPhone-ok még nem tudják, amit egyik legfőbb hátrányaként szoktak emlegetni).

Az iPodok sikerét követően az Apple 2007. január 9.-én San Franciscóban jelentette be az iPhone-t. A bejelentést megelőzően már hónapok óta pletykák és spekulációk keringtek a készülékről. A készüléket 2007. június 29-én mutatták be az Egyesült Államokban, majd ezt követően megjelent az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban is. Írországban és Ausztriában 2008 márciusában debütált. A Time Magazin 2007-ben az év találmányának nevezte. Az iPhone gyorsabb, már 3G-t is támogató verziója az iPhone 3G, 2008. június 11.-től megvásárolható Európa számos országában. Magyarországon a készülék 2008. augusztus 22.-től vásárolható meg. Az iPhone 3G frissített, új kiadása, az iPhone 3GS már nagyobb fejlődést hozott, ide tartozik például a kamera felbontásának növelése, a videofelvétel lehetősége és az iránytű hozzáadása is. Bizony, nekem is olyan van, mutatok párat!


1. Samsung Monte (nekem ilyenem van)

  

2. Samsung Corby (egyik barátnőm ilyet hord magával)
3. Sony Ericsson Xperia Mini
4. Samsung Diva
5. LG Optimus
6. BlackBerry 8520
7. Motorola RAZR
8. Alcatel One Touch 990
9. Nokia Lumia 800
10. ZTE Skate
Neked, hogy tetszettek? Nekem mind nagyon tetszett!